Op 8 augustus 1966 ben ik als ICT'-er en vroegtijdig schoolverlater, net uit mijn korte broek, begonnen op de afdeling "Centre Traitement de l'Information" (CTI) van Simca Nederland N.V. in Schiedam.
In de Spaanse Polder dus, onbereikbaar per OV dus dagelijks op de brommer (Puch met hoog stuur en bakkerskar-bel). Jawel,.... het was de importeur van die beroemde Simca 1000-tjes waarin je een zak zand of twee stoeptegels in de kofferbak voorin moest leggen om met harde wind niet van de weg geblazen te worden.
De afdeling CTI van Simca Nederland beschikte destijds over een complete (zgn. "unit record")-configuratie bestaande uit machines om alle administraties (dealers, onderdelen, garantie, auto-levering, salarissen, boekhouding) te mechaniseren. Overigens, "CTI" hadden we als grap omgedoopt in "Centrum voor Techniek en Intelligentie".Deze configuratie bestond uit:
- 082 Sorteermachine; om de ponskaarten op een bepaalde volgorde te leggen.
- 077 Collator; om stapels ponskaarten op volgorde te kunnen samenvoegen.
- 519 Reproduceermachine; om gegevens over te brengen naar ponskaarten die bijvoorbeeld achter een "moederkaart" lagen.
- 602 Rekenmachine; om bijvoorbeeld aantal X prijs te berekenen.
- 444 Tabelleermachine; (zie afbeelding) om bijvoorbeeld fakturen of paklijsten voor het onderdelenmagazijn af te drukken.
En, écht onvergetelijk, een legertje indrukwekkend prachtige dames in de "ponskamer" die dat jochie wel interessant vonden. Welnu, ik deelde die interesse moet ik bekennen.
De foto van die ponskamer heb ik willekeurig "gepikt" van het internet hoor.
Trouwens, als je het leuk vindt om te bekijken, op Wikipedia vindt je een uitgebreide beschrijving over deze zgn. "unit-record" apparaten uit die tijd. Een geweldige tijd!. Zeer aanbevelenswaardig zijn de "links" naar diverse musea die je daar aantreft. Of wat dacht je van deze link?
Nu komt de bijzondere grap, ik beschik nog over twee handleidingen (602 en 444) van deze machines. Kopen?